Raadvad - bygningsbevaring - teori og praksis 2025
Velkommen til årets kursusrække der starter onsdag 09. april 2025 i RAADVAD.
Kursusrækken ”Bygningsbevaring teori og praksis 2025” forløber denne gang over 14 dage med både teori, holdninger, materialekendskab, teknikker, samt praktik på udvalgte dage.
Kursusrækkens Del 1 omhandler teori, holdninger og bevaringspolitik. Del 2 omhandler forundersøgelser og er især målrettet tegnestuer, håndværker og måske også husejere, der er nye i restaureringsfaget. Her kan man lære om analyse og værdisætning før en restaurerings eller transformationsopgave, digital registrering og om stilhistorie. Kendskab til de danske arkitekturstilarter er tillige et krav, hvis man arbejder med bevaringsværdier, SAVE-registreringer eller en bevarende lokalplaner.
Del 3 handler om problemer, der desværre alle er yderst aktuelle inde for restaureringsfaget. Mange ældre, fine hus er truet af nedrivning i disse år på grund af fugt og skimmel. Hvad stiller vi op for at undgå nedrivninger og derved belaste både CO2 regnskabet og ejeren unødigt? Kan man efterisolere og udlufte eller ventilere sig ud af problemet? En række historiske bygninger er brændt de senere år. Hvad er gået galt og hvordan kan man undgå det fremover? Tilgængelighed i historiske bygninger og ligeledes et tilbagevendende problem. Det hører vi også lidt om i løbet af kursusrækken.
Del 4 lægger især vægt på materialer og håndværksteknikker. Bevaringsværdisætning, restaureringsprincipper og materialekendskab er et gennemgående tema på alle kursusdagene. Ved klassisk bygningsrestaurering, vedligeholdelse, istandsættelse eller ombygning af ældre bygninger er det afgørende, at man anvender korrekte og ofte traditionelle materialer og håndværksmetoder. De arbejder godt sammen med husets eksisterende ældre materialer og konstruktioner og de udgør samtidig et stort potentiale i forhold til både bæredygtighed og cirkulær økonomi, som der kommer større og større fokus på og lovmæssige krav til.
Baggrund og formål
Formålet med kursforløbet er at styrke deltagernes kompetencer i forhold til restaurerings- og istandsættelsesprincipper, teknikker og viden om byggematerialer ved arbejde på de fredede og bevaringsværdige bygninger.
Målgruppe
Kurset retter sig mod arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører og museumsfolk, som arbejder i kommunale eller statslige forvaltninger eller er beskæftiget på tegnestuer, der arbejder med restaurering og istandsættelse af fredede – og bevaringsværdige bygninger. Håndværkere og private husejer er også velkomne.
Indlægsholderne
Kursusrækken tilbyder over 50 restaureringsfaglige indlæg leveret af dygtige fagfolk, der kommer fra Slots- og Kulturstyrelsen, Det Kongelige Akademi, Nationalmuseets Bevaringsafdeling, ICOMOS, Kgl. Bygningsinspektører, Center for Bygningsbevaring og restaureringsværksteder i Raadvad. Desuden en række specialister fra håndværks-, arkitekt- og ingeniørfirmaer, samt biologer, brandspecialister, forsikringsfolk og konservatorer.
Pris
4.900 kr. + moms pr. kursusdag. Hver enkel kursist kan opnå 15% rabat ved samtidig tilmelding til alle 14 kursusdage og 10% rabat ved samtidig tilmelding til 4 kursusdage, som vedkommende selv deltager på. Det er muligt at deltage på enkeltdage.
Sted:
Center for Bygningsbevaring, Raadvad 40, 2800 Kongens Lyngby (når intet andet er nævnt)
Tilmeldingsfrist:
To uger før kursusdagen
Tilmelding:
www.bygningsbevaring.dk/tilmelding
Afbestillingsregler
Afmelding skal ske skriftligt til kursussekretariatet. Indtil tilmeldingsfristens udløb kan afmelding ske uden beregning. Ved afmelding senere end tilmeldingsfristen fraregnes 50 % af kursusafgiften. Ved afmelding senere end 3 dage før kursusstart betaler tilmeldte dog hele kursusafgiften. Bliver tilmeldte forhindret i at deltage, er man velkommen til at sende en stedfortræder.
Bygningsbevaring teori og praksis 2025
Del 01 - Teori og holdninger. Bevaringspolitikker
Dag 01 - onsdag d. 09. april 2025
Fredede- og bevaringsværdige bygninger.
Dag 02 - onsdag d. 23. april 2025
Restaurering og projektering af fredede ejendomme.
Del 02 - Forundersøgelser
Dag 03 - onsdag d. 07. maj 2025
Analyse og værdisætning.
Dag 04 - onsdag d. 14. maj 2025
Stilarter i dansk arkitektur.
Dag 5 - onsdag d. 21. maj 2025
Digital registrering af bygninger.
Del 03 - Aktuelle problematikker og løsningsmuligheder
Dag 6 - onsdag d. 04. juni 2025
Skimmelsvamp i ældre huse.
Dag 7 - onsdag d. 11. juni 2025
Energiforbedringer, bæredygtighed og LCA.
Dag 8 - onsdag d. 13. august 2025
Brand og tilgængelighed.
Del 04 - Restaurering, materialer og håndværksteknikker
Dag 9 - onsdag d. 20. august 2025
Facader, facadedekorationer og fugt problemer.
Dag 10 - onsdag d. 27. august 2025
Betonhuse - historisk og renovering.
Dag 11 - onsdag d. 03. september 2025
Tage og tagværker.
Dag 12 - onsdag d. 10. september 2025
Vinduer, døre, beslag, glas og maling.
Dag 13 - onsdag d. 17. september 2025
Overfladebehandlinger inde og ude.
Dag 14 - onsdag d. 24. september 2025
Vurdering af klassiske byggematerialer herunder genbrug – opsummering.