Del 6 - Raadvad-dagene
KURSUSDAG 16
Billedhugger - billedskærer og stenhugger
Afholdes onsdag og torsdag den 06. - 07.11.2024
Hvordan arbejder billedhuggeren? Hvordan rekonstrueres skadede sandstens -og billedskærerarbejder? En billedhugger skal foruden at være en dygtig håndværker også have kunstneriske evner. Men til forskel fra både billedskærer og stenhuggerfagenes tidligere epoker, skal billedhuggeren i dag kunne arbejde i samtlige stilarter op gennem tiden - den ene dag i vikingestil og den næste i barok. Det stiller meget store krav til viden, indlevelse og kreativitet.
Hvordan arbejder billedskæreren? Billedskærerarbejder kan sjældent udføres af en snedker. Meget få snedkere har ordentligt værktøj eller mestrer de nødvendige arbejdsteknikker til mere detaljerede eller krævende billedskæringsopgaver. På kursusdagen hører vi om billedskærerens cases/erfaringer, ønsker og krav til projekt- og udbudsmaterialet.
Hvordan arbejder stenhuggeren? Sandstensarbejder er et uhyre stærkt byggemateriale, men der har i de sidste årtier været foretage en del restaureringer og genhugninger af sandstensdekorationer på ældre danske bygninger og monumenter. Her er det er vigtigt at have kendskab til måde materialer og de traditionelle stenhuggerteknikker.
Granit-, sandstens- og kridtstensdekorationer findes både på slotte, herregårde, finere bypalæer og borgerhuse i provinsen. Naturstenselementer har form af trapper, sokkelbeklædninger, dørindfatninger, sandstensportaler, vinduesindfatninger, gesimser, bånd eller en tavle med inskription.
På kursusdagen hører vi om stenhuggermesterens cases/erfaringer, ønsker og krav til projekt- og udbudsmaterialet.
Der bliver mulighed for at deltage to spændende dages teori og praktik med billedskærer og stenhugger evt. med et par koret indlæg fra stenkonservator og arkitekt.
Dato
Onsdag og torsdag den 06. - 07.11.2024
Tidspunkt
Kl. 09.00 - 16.00
Sted
Raadvad
Tilmeldingsfrist
Tre uger før kursusdagen
Tilmelding
www.bygningsbevaring.dk/tilmelding
Pris
Kr. 7.350 (ex. moms) for to kursusdage
Målgruppe
Kurset henvender sig til arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører, der arbejder i kommunale eller statslige forvaltninger eller er beskæftigede på tegnestuer og museer, der arbejder med restaurering og istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger eller byfornyelse.
Udbytte
Det er kursrækkens samlede mål at kvalificere deltagerne til at arbejde med fredede og bevaringsværdige bygninger og give deltagerne et tværgående netværk mellem myndigheder, forvaltninger, producenter og tegnestuer.
Indlægsholdere
Anne Lindegaard, arkitekt maa, kursusleder, Center for Bygningsbevaring
Maria Hammerich, billedhugger og billedskærer, Billedskærerværkstedet
evt. Søren Vadstrup, arkitekt maa,
Stig Andersen, stenhuggermester, Raadvad Stenhuggeri
Yderligere oplysninger
Anne Lindegaard, Center for Bygningsbevaring
Tlf.: 2086 0758
E-mail: